TÜRKİYE'NİN ANA GÜNDEMİ EKONOMİ OLMALI”

20.08.2014 11:25:21

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Ağustos ayı olağan meclis toplantısı 18 Ağustos 2014 tarihinde Odamız konferans salonunda yapıldı. Toplantıya KAYSO meclis üyeleri, disiplin kurulu üyeleri ve meslek komitesi üyeleri katıldı.

Toplantının açılışını yapan KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan, halkın oyları ile 12. Cumhurbaşkanı olarak seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ederek, başarılı bir çalışma dönemi diledi. Aynı zamanda görev süresi dolan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de teşekkür eden Okandan, bundan sonraki yaşamında sağlık, sıhhat ve üstün başarılar diledi.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e verdikleri hizmetlerden dolayı teşekkür ederek, yedi yıl boyunca ülkemizi çok üst düzeyde temsil ettiğini, Kayseri’nin de adını tarihe altın harflerle yazdıklarını söyledi.

12. Cumhurbaşkanlığına seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ı da tebrik eden Başkan Boydak, “Hemen birinci turda ipi göğüslediler. Cumhurbaşkanı kim olursa olsun ülkemize hayırlar getirmesini söylemiştik. Tecrübeye tabi ki ehemmiyet veriyoruz. İlk defa halkın oyları ile bir cumhurbaşkanı seçtik. 28 Ağustos’ta devir teslim töreni var. Yine o günlerde yeni Başbakanımız belli olacak. Ülkemiz bundan sonrada her platformda en üst düzeyde temsil edilmeye devam edecek. Bundan en ufak bir kuşkumuz yok” dedi.

Bundan sonra Türkiye’nin ana gündeminin ekonomi olması gerektiğini açıklayan Boydak, “Bundan sonraki süreçte en önemli beklentimiz ana gündemin ekonomi olmasıdır. Tekrardan reform sürecine devam etmemiz gerekiyor. Bu reformların ana maddelerinden bir tanesi de mikro reformlar olmalı. Bu mikro reformların bazen ekonomiye etkisi çok büyük oluyor ve iş dünyamıza pozitif enerji katıyor. Bunun yanı sıra vergi reformu gibi masada bekleyen daha büyük reformlar var.  Yeni hükümetin bu konularda süratle bir çalışma yapmasını bekliyoruz. İş dünyası olarak dünya piyasalarında çok ciddi rakiplerle karşı karşıyayız. Bu konuda lojistik desteğimizin iyi olması lazım. Onun içinde hükümetimizin bizim önerilerimize kulak vermesi önem arz ediyor” diye konuştu.

Bazı konularda yazılanlar ile uygulananların farklı olabildiğini ve sanayicilerin bundan zarar göme ihtimallerinin ortaya çıktığını açıklayan Boydak, “Geçtiğimiz günlerde bizim grupla ilgili lisanslar iptal oldu falan dendi. İşin özü, bir takım bürokratik işlerin gecikmesi, tarihle ilgili bir takım hususların tam üst üste örtüşmemesi söz konusu. Yoksa bizim üyelerimizi tüm Türkiye’de biliyor, dünyada biliyor. Çantacı gibi tabirler biraz ayıp kaçtı. Burada sadece bir üyemizin değil birçok üyemizin benzer şekilde küçük farklılıklarla sorunları söz konusu. Bunlarında birçoğunun yeni dönemde teker teker hallolmasını bekliyoruz. Ayrıca burada muhalefet partilerinden de iş dünyamızın yararına olacak konulara destek vermesini özellikle bekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin notunun düşeceği ve büyümenin aşağı doğru gideceği yönünde bir takım endişeler olduğuna değinen Başkan Boydak, Türkiye’nin çok dinamik bir ülke olduğunu, reytinglerde iniş çıkışlar olabileceğini, bunun moral bozukluğuna yol açmaması gerektiğini, herkesin üzerine düşeni tam manası ile yapması durumunda endişelenecek bir durum olmadığını söyledi.

Kayseri’nin ihracat performansının iyi olduğunu, ilk altı aylık dönemde geçen yılın ilk altı ayına göre yüzde 13 civarında bir artış olduğunu, rakamların çok yeterli olmadığını ancak etrafımızda birçok sorunlu bölge olduğunu ifade eden Boydak, komşulardaki sorunlar azaldıkça ve alternatif pazarlar bulundukça Kayseri’nin ihracatta daha büyük performansa sahip olacağını söyledi.

Kayseri olarak bazı verilerde ortalarda olduklarını ancak bazı verilerde de iyi durumda olduklarını belirten Boydak, “Kayserimizin gerek borçlanma, gerekse borçlarını geri ödeme kabiliyeti bakımından iyi bir yerde olduğunu görmekteyiz. Komşu bölgelere aşırı bağımlı olan kentlerin sorunlarının artmakta olduğunu da görmekteyiz. Bu bizim sorunlarımız olmadığı anlamına gelmez ama üyelerimizin bu noktada iyi bir konumda olduklarını görmek bizi sevindiriyor. Diğer yönden Kayseri olarak yeni ve büyük ölçekli yatırımlar konusunda bazı sıkıntılarımız var. Önümüzün biraz daha açılması ile bu yatırımların yapılacağına da inanıyorum. Hesabını iyi bilen bir kent görüntüsü ile karşı karşıyayız ki bundan da ben gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

Üyelerinin elaman bulmada bir takım sıkıntılar yaşadıklarını ve artık Kayseri’de iş gücünün de rekabete açıldığını ifade eden Boydak, istihdam konusunda dışarıdan gelenleri çalıştırmaktan ziyade önceliklerinin kendi vatandaşlarına kalıcı işler vermek olduğunu söyledi. 

Başkan Boydak, Kayseri’ye bölgesel bir havaalanı yapılması konusunda talepler geldiğini ancak şu an mevcut havaalanının genişletilmesinin gündemde olduğunu, kısa vadede Kayseri’nin Yüksek Hızlı Tren konusuna daha da ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.

Boydak, Kayseri Sanayi Odası’nın bir sivil toplum kuruluşu olmadığını, Odaların yarı kamu kuruluşu hüviyetinde meslek örgütleri olduğunu, bunun zaman zaman yanlış ifade edildiğini belirterek, bu konuda KAYSO olarak üzerlerine düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirme gayretinde olduklarını sözlerine ekledi.

Son olarak kürsüye gelen Odamız Hukuk danışmanı Avukat Nihat Şimşek, ülkemizde geçen yıl uygulamaya başlanan arabuluculuk konusunda katılımcılara bir sunum yaptı.  Arabuluculuk konusunun yargıdaki yaşanan tıkanıklığı açmak adına getirilen çok önemli bir çözüm olduğunu belirten Av. Şimşek, bunun 160 ülkede her alanda uygulandığını, aslında Osmanlı zamanında da çok yaygın kullanılan bu yöntemin Türk aile yapısına uygun olduğunu ve zamanla bu uygulamanın tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de yaygınlaşacağını söyledi. (Haber Merkezi)